Jyväskylässä sijaitsevan tilan 0,7 hehtaarin kuusitaimikkoon sattui myyrätuho. Tämän seurauksena taimikko on metsitettävä uudelleen sekä sille on tehtävä muokkaus kaivurilaikutuksella. Tarkoituksena on tutkia, paljonko metsänomistaja saa Kemera-tukea, kun hän tekee istutustyön itse ja teettää maanmuokkauksen. Koska metsänomistajalla ei ole voimassa olevaa metsätaloussuunnitelmaa, hänelle myönnettävää toteutustukea lasketaan 10 prosenttia. Kustannuksiin sisältyvää arvonlisäveroa ei rahoiteta tuella.

Tila sijaitsee I tukivyöhykkeen alueella, hän saa 1820 euroa hehtaarilta eli 1274 euroa. Kun siihen otetaan huomioon työtuen todellinen arvo 10 prosenttia, jää summaksi 127,4 euroa.

Istutettaessa kuusta suositellaan 2000 taimea hehtaarille, joten metsänomistaja tarvitsee tällöin 1400 taimea. Yhden paakkutaimen hinnan ollessa noin 0,22 euroa, tulisivat nämä metsänomistajalle maksamaan 308 euroa. Taimitarhahinnan lisäksi metsänomistaja saattaa joutua maksamaan taimien pakkaamisesta ja kuljettamisesta sekä tukkimiehentäin torjunnasta ja taimisuojien välittämisestä 0,03 senttiä toimenpiteeltä. Koska metsänomistaja tekee istutuksen itse hän saa korvausta 21,8 euroa hehtaarilta, koska hänellä ei ole voimassa olevaa metsänhoitosuunnitelmaa. Tällöin hän saisi tukea 15,26 euroa.

Maanmuokkaus kaivurilaikutuksella tulisi maksamaan 14,1 euroa hehtaarilta, koska metsänomistajalla ei ole metsätaloussuunnitelmaa. Tällöin saataisiin tukea 9,87 euroa.

Kun kaikki nämä lasketaan yhteen, saadaan 152,53 euroa toteutustukea. Koska tukea alennetaan 10 prosenttia, jää jäljelle enää 137,277 euroa toteutustukea. Tähän lasketaan vielä lisäksi suunnittelutuki eli 65 euroa hehtaarilta, eli 0,7 hehtaarin kuviolle se teettäisi 45,5 euroa. Tällöin suunnittelutuen ja toteutustuen summaksi saadaan 182,777 euroa.

Jotta vastaavanlainen tuho voitaisiin välttää jatkossa, kannattaa tutkia taimikon heinittymisvaaraa. Myyrät viihtyvät hyvin heinittyneessä taimikossa ja tällöin heinittynyt taimikko lisäisi uuden myyrätuhon riskiä. Varsinkin, jos myyriä on lähivuosina runsaasti, kannattaa toimenpiteisiin ryhtyä. Jos myyrät söisivät taimet taas ensi vuonna, ei Kemera-tukea välttämättä enää myönnetä ja metsänomistaja joutuisi teettämään kaikki istutus- ja muokkaustyöt kokonaan omasta pussistaan. Kemera-tukeen kuuluu myös ehto, jonka mukaan metsänomistajan tulisi hoitaa taimikkoa seuraavat 15 vuotta. Jokaisesta taimikkoon tehtävästä taimikonhoitotyöstä on metsänomistajan velvollisuus ilmoittaa ja Metsäkeskuksen täytyy hyväksyä ne.